Vijf generaties op kantoor...

Vijf generaties op kantoor...

Drie-en-dertig procent van de beroepsbevolking verricht zijn/haar werkzaamheden op kantoor. Eén-derde van alle zeven-komma-twee miljoen mensen die tot deze beroepsbevolking horen werkt dus achter een bureau. In een kantooromgeving. Met collega’s. En die collega’s, die bestaan inmiddels uit zo’n vijf generaties. Hoe maak je van deze moderne smeltkroes een homogeen (en vooral productief) geheel?

Best of both worlds
Babyboomers aan hetzelfde kantooreiland als oververmoeide jonge vaders. Bijna-pensionado’s met prettige privileges als extra vrije dagen delen hun werkplek met hipsters met hun onophoudelijke behoefte tot party-en én jonge moeders die hun wallen proberen weg te consealen. Werkt dat samen? Jazeker, dat werkt! Sterker nog, de aanwezigheid van diverse generaties zorgt ervoor dat de cultuur en structuur van een organisatie gezond blijven. Het jonge grut zorgt voor nieuwe ideeën, laten zien dat niets te gek is en geloven nog altijd dat the sky the limit is. De ervaren garde heeft kennis van zaken, een schat aan ervaring en kan de nieuwelingen moeiteloos infiltreren in hun netwerk. Kortom, je hebt beide ‘soorten’ nodig voor een stabiele bedrijfsvoering.

Smeltkroes in de praktijk
Klinkt mooi allemaal. Maar hoe werkt dat dan? Zo’n samenwerking tussen knorrende zestigers en hyperactieve twintigers en alles daartussenin? Tom Gimbel, oprichter en CEO van recruitingbureau LaSalle Network heeft 5 tips voor een optimaal werkende smeltkroes:

• Integreer! Koppel jonge werknemers aan een senior medewerker. Jonge talenten kunnen voortborduren op de succesvolle werkwijzen van hun mentor en de senior medewerker kan op laagdrempelige wijze kennismaken met nieuwe technieken, inzichten etcetera.
• Laat oudere collega’s onder begeleiding van de jongere generatie wegwijs worden in de wereld van social media.
• Teams met een diversiteit aan achtergronden, ervaringen en niveaus zijn het meest succesvol. Let op: voor optimale samenwerking dient er wel sprake te zijn van enkele overeenkomsten.
• De vierde tip past perfect in Het Nieuwe Werken-concept. Verplaats bureaus (of liever: laat werknemers zo nu en dan rouleren). Het zorgt voor nieuwe chemie en nieuwe ideeën én voorkomt bedrijfsblindheid.
• Bevorder interne communicatie. Moedig werknemers aan op te staan, een praatje te maken en samen te werken. Dat praatje bij de koffieautomaat kan het begin zijn van een briljant idee.

(bron: http://www.eremedia.com/tlnt/5-ways-to-help-ease-the-generational-gap-in-the-workplace/)

Op zoek naar een inspirerende inrichting voor jong en (wat) oud(er)? Bel met 075 635 1231. Onze medewerkers staan je graag te woord!

GZ ontwerpt, adviseert en realiseert complete inrichtingsoplossingen binnen werk-, leer- en zorgomgevingen. Vraag naar meer informatie via info@gz.nl of bel 075 635 1231.

Deel deze pagina: